Verliesbegeleiding Volwassenen
Omschrijving
Verliesbegeleiding biedt ruimte om stil te staan bij de gevoelens en emoties die gepaard gaan door het gemis en helpen je het verlies te integreren in het leven. Een nieuw leven waarvan het verlies een onderdeel mag zijn.
werkwijze
Samen kijken wat er nodig is en wat bij jou past om verder te gaan. Tijdens de sessies is er alle ruimte om te spreken over het verlies en de rouw die je voelt en ervaart. Hierbij stilstaan, woorden geven in hetgeen je vastloopt zijn een onderdeel van de therapiesessies.
Na een vrijblijvende kennismaking, kan er een intake worden gepland, formuleren wij de hulpvraag en geven vorm aan de verdere manier van de therapiesessies. Tijdens de therapiesessies onderzoeken wij onder andere wat de oorsprong van de pijn en het verdriet is, hoe je gehecht bent, de rol van je gezin van herkomst, welke coping mechanismen je inzet en waar je behoeftes en krachten liggen. Dit doen wij in gesprekken en het werken met beeldend materiaal.
Op het verlies heb je geen invloed maar wel de manier waarop je het hanteert. Niemand kan het verlies wegnemen maar je kan wel geholpen worden er anders mee om te gaan. Op eigen kracht verder te gaan en de touwtjes weer in handen krijgen. Op weg naar een ander leven waarin je op den duur weer vreugde kan ervaren.
In een eerste kennismaking bespreken we de reden dat je hulp zoekt en kijken we of er een wederzijdse klik is. Dit is een voorwaarde om verder te kunnen. Dit gesprek is kosteloos.
In de vervolggesprekken van ongeveer 50 minuten gaan we in op hoe je leven is verlopen tot het verlies, je familie en je overlevingsmechanisme zoals je die tot dan toe hebt gebruikt. Op basis daarvan maken we samen een inschatting over hoe veel gesprekken er nodig zijn en wat de frequentie moet zijn. Soms is dat in het begin eens per week of eens per twee weken. Doorgaans ervaren mensen na 6 tot 10 sessies vooruitgang om zelf verder te komen. Het verdriet voelt anders, lichter. Meestal spreken we met een langere tussenpozen af voor een afsluitend gesprek. Soms is er na langere tijd opnieuw behoefte aan een gesprek.